Diamanten ringen

“Diamonds are a girls best friend,” zong Marilyn Monroe ooit. Niet zo vreemd als je bedenkt dat een diamant er erg aantrekkelijk uitziet. Een diamant schittert en fonkelt je al van verre tegemoet.

Een diamant, wat is dat eigenlijk?

Een diamant is één van de hardste materialen op aarde. Het is een kristal dat grotendeels uit koolstof bestaat. Een ruwe diamant heeft een onregelmatige vorm en is dof. Pas na het bewerken en slijpen, krijgt een diamant zijn schittering en eigen vorm. De manier en vakkundigheid waarmee de steen wordt geslepen, bepaalt, mede met het ontbreken van onzuiverheden, de uiteindelijke, vaak hoge waarde. Een diamant die geen onzuiverheden bevat, schittert meer omdat niets de lichtinval in de weg staat. Er bestaan verschillende soorten slijpvormen, onder andere markies, roos, princess of baguette en uiteraard briljant.

Is een briljant dan hetzelfde als een diamant?

Nee, een briljant is niet hetzelfde als een diamant. Een diamant is de oorspronkelijke steen, een briljant is de steen die ontstaat na het slijpen. Vaak wordt er dan ook gesproken van een briljant geslepen diamant. Deze is rond van vorm en telt liefst 56 facetten.

Alle kleuren van de regenboog

We kennen allemaal de transparante variant, maar de edelsteen komt ook in vele andere kleuren voor. Een van de meest voorkomende kleuren diamant is een bruine diamant. Die wordt aangeboden onder de namen champagne of chocoladebruin. Andere kleuren zijn rose, groen, blauw, wit, zwart, grijs of helder geel. Rode diamanten zijn overigens het zeldzaamst. Kom je toevallig in Londen en houd je van diamanten? Bezoek dan eens het Natural History Museum. Daar worden liefst 300 diamanten in allerlei kleuren tentoongesteld.

Put a ring on her finger

Juweliers en edelsmeden verwerken diamanten graag in hun ringen, bijvoorbeeld verlovingsringen. Meestal wordt een verlovingsring alleen door een vrouw gedragen. Dat komt omdat het meestal de man is die zijn geliefde een huwelijksaanzoek doet. Je kent het wel, de bekende scene, waar hij op zijn knieen voor haar gaat zitten, waarbij hij een fluwelen doosje achter zijn rug houdt. Daarin zit die schitterende ring mét (bij voorkeur een grote) diamant! Die wordt aan haar vinger geschoven, waarmee zij laat zien dat ze niet meer “beschikbaar” is. Krijg je een verlovingsring met een rode diamant? Dan houdt hij wel héél veel van je.

Weet je al dat hij je binnenkort ten huwelijk vraag en wil je een trendy verlovingsring? Misschien kun je hem het volgende influisteren. Een gele diamant is hot en is bijzonderder dan een witte diamant. Sterren als Nicki Minaj, Kelly Clarkson, Iggy Azalea en Heidi Klum dragen daarom dan ook een ring met gele diamanten. Een ring met drie stenen is al jaren favoriet. Het mooie eraan is dat je eventueel een geerfde steen erin kunt laten verwerken. Dat maakt de ring voor jou nog waardevoller, door het verhaal erachter. Meghan Markle ging ja al voor. Een ovale diamant oogt groter dan de rondeof vierkante vorm. De ring is hierdoor meer waard. Serena Williams, Kirsten Dunst en Blake Lively bewijzen dat een ring met een ovale diamant een goede zet is.