Wat zijn diamanten
Buiten ‘a girl’s best friend’, zijn diamanten de hardste natuurlijke kristallen die ooit op aarde gevonden zijn. Diamant is waarschijnlijk op zo’n 160 kilometer diepte in de aarde ontstaan. Door de hitte en de constante druk kristalliseert koolstof waarna een achtkantig kristal, een ruwe diamant, ontstaat. Door vulkaanuitbarstingen zijn diamanten meer naar de oppervlakte gestuwd.
Geschiedenis van de diamant
De Chinezen zouden omstreeks 2500 voor Christus diamanten al gebruikt hebben om andere soorten edelstenen te slijpen. In India was in diezelfde periode al waardering voor meer dan alleen de hardheid van het kristal en men droeg ze daar al als sieraad. Rond 500 voor Christus wordt in Europa voor het eerst melding gemaakt van diamanten. Ze werden destijds aangeduid met de naam ‘ademas’, wat onverslaanbaar betekent in het Oud Grieks. In het British Museum in Londen bevindt zich een Oud Grieks bronzen beeld met onbewerkte diamanten. Tot de 15e eeuw bestond er geen techniek om diamanten te slijpen, de schittering die nu zo geprezen wordt was toen dus een stuk minder belangrijk. Diamanten werden tot de 18e eeuw alleen in India gedolven, hierna volgden Brazilië en Zuid-Afrika. Tegenwoordig wordt er ook naar diamanten gedolven in Canada, Australië en Siberië. De grootste ongeslepen diamant is de Cullinan, gevonden in Zuid-Afrika, verwerkt tot meerdere geslepen diamanten in Amsterdam, en nu onderdeel van de Britse kroonjuwelen. Niet alle diamanten hebben dezelfde zuiverheid en kwaliteit. Om de waarde van een diamant te bepalen wordt gekeken naar vier factoren, oftewel de vier C’s van diamant. De eerste C is van ‘Carat’ (karaat) wat aangeeft hoe groot de diamant is. De tweede C is van ‘Color’. De kleur van een diamant, of beter de afwezigheid van kleur, is belangrijk. Hoe minder kleur hoe waardevoller. Tenzij het om een zeldzame gele, blauwe of roze diamant gaat. De derde C is van ‘Clarity’. Diamanten bevatten regelmatig onzuiverheden die insluitsels genoemd worden. Ook kunnen er gletsen, inwendige scheurtjes voorkomen. Hoe minder insluitsels, scheurtjes en andere onzuiverheden, hoe meer de diamant waard is. De vierde C is van ‘Cut’ oftewel de slijpvorm. De meest bekende slijpvorm van een diamant is de briljant van 58 facetten maar er zijn meerdere slijpvormen, met andere aantallen facetten, mogelijk.
Sieraden
Tegenwoordig zijn sieraden met diamanten niet meer slechts voorbehouden aan koningshuizen en de zeer rijken. De schittering van diamanten is te bewonderen in allerlei verschillende soorten sieraden. Het dragen van een sieraad met één, of meerdere, mooi geslepen diamanten geeft een luxe, exclusieve uitstraling. Doordat diamanten een romantisch imago hebben zijn ze veelvuldig, en in veel verschillende slijpvormen, te vinden in verlovingsringen. Diamanten zijn onverslijtbaar wat symbolisch schitterend aansluit bij een romantisch huwelijksaanzoek.